Ekonomi

Borsa deflasyonda mı?

Borsa İstanbul endeksleri son aylarda dalgalı bir seyir izlerken zaman zaman sert kayıplar yaşanması yatırımcıları tedirgin ediyor. Jeopolitik riskler, politik riskler ve seçim öncesinde uygulanan para politikası nedeniyle alternatifi kalmadığı görülen Borsa’dan yatırımcılar biraz soğumuş görünüyor. Gerçekten durdurulamayan halka arzlara rağmen Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre 30 Eylül itibarıyla 8,56 milyon olan sermaye yatırımcısı sayısı 16 Kasım itibarıyla 7,98 milyona geriledi. İki haftada yarım milyonu aşkın yatırımcı kaybı. Yani niye bu gerçekleşti? Yatırımcı borsadan vazgeçti mi?

TL MEVDUAT FAİZİNDE YÜZDE 50 BEKLENİYOR

Öncelikle Türkiye’nin klasik yatırım aracı son dönemde popülerliğini yeniden kazanmaya başlamış gibi görünüyor. Merkez Bankası’ndan alınan bilgiye göre, 10 Kasım haftası itibarıyla en çok tercih edilen 3 aya kadar vadeli TL mevduat faiz oranı yüzde 45,85’e yükseldi. Bu, seçimden sonraki ilk aylarda yüzde 30 olan TL mevduat faiz oranının 15 puan üzerinde bir artışa işaret ediyor. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın TL mevduat artırma politikasının da katkısıyla Aralık ayında bankaların hesap kapatma döneminin de etkisiyle TL mevduat faizlerinin yüzde 50’yi aşacağından emin. Bu da risksiz getiri sağlayan TL mevduatın yeniden popüler bir yatırım aracı olma yolculuğunu destekliyor. Enflasyonda beklenen düşüş, yıllık getiri oranlarının da makul seviyelere gelmesine neden oluyor.

TAHVİL FAİZLERİ ARTIYOR, CDS AZALIYOR

İkincisi, tahvil faizlerindeki yükseliş ve Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk priminin düşmesi ve CDS kanalıyla eurobond’a giriş de hisse senetlerinin çekiciliğini azaltıyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’si 348 baz puanlık uzun bir aradan sonra 350 baz puanın altına gerilerken, bu durum yılbaşından bu yana 158 baz puan, son ayda ise 65 baz puanlık düşüşe işaret ediyor. Türkiye’nin 2 yıllık gösterge tahvil faizi yılbaşından bu yana yüzde 40,6’ya yükselerek 30,63 puan arttı. 5 yıllık gösterge tahvil faizi yılbaşından bu yana 23,44 puan artışla yüzde 32,33 olurken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi yılbaşından bu yana 18,34 puan artışla yüzde 28,17 oldu.

YIL SONU ÇIKIŞ ZAMANI

Ayrıca devlet iç borçlanma senetleri ve CDS kanalları aracılığıyla da küçük miktarlarda yabancı yatırımcı girişi gözleniyor ancak şu anda somut bir yabancı yatırımcıdan bahsetmek mümkün değil. Bu da yurt içi yüklü borsanın kendi sıkıntılarının sonuna geldiği izlenimini yaratıyor. Hatta teknik analizde 7800-8000 bandında sıkışan BIST100 endeksinin yabancı girişine işaret eden yeni bir hikaye olmadan zincirlerini kırmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. Ayrıca yıl sonu hesap kapanış dönemleri de yabancı yatırımcıların çoğunlukla çıkış yaptığı aylar olarak biliniyor.

Tüm bu gelişmeler, Borsa İstanbul’un önümüzdeki aylarda onlarca halka arza ev sahipliği yapmaya hazırlanmasına rağmen yatırımcıların temkinli yaklaşacağının göstergesi. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın yürüttüğü deflasyon programının başarıyla uygulanması durumunda Borsa’da Ocak ayından sonra yavaş yavaş yeni bir trendin başlayabileceğini ancak Aralık ayında Borsa’dan para çıkışı görülebileceğini vurguluyor. Uzmanlar, özellikle seçimlerden sonra ekonomi politikalarının ısrarlı ve başarılı bir şekilde uygulanması halinde, yabancı yatırımcıların giriş beklentisinin gelecek yıldan itibaren artacağını da belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu